HAKKIMIZDA
(DESOB) Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliğimiz 1956 tarihinde kurulmuş olup, üst kuruluşumuz olan (TESK) Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonuna bağlıdır. 1984 yılında sicil müdürlüğümüz kurulup bütün esnaf ve sanatkârlarımız resmi kayıt altına alınmıştır. Birliğimize bağlı merkezde 26 meslek kuruluşu, ilçelerde 16 meslek kuruluşu olmak üzere 42 meslek odasıyla kayıtlı ve kayıtsız olmak üzere yaklaşık 60.000 nin üzerinde esnaf ve sanatkâr bulunmaktadır.
 
2005 Yılında 5362 Sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu hükümlerine göre hizmet vermektedir. Kuruluşumuzun amacı; İlimizde birliğimize bağlı esnaf ve sanatkârlarımızın mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak, mesleğin genel menfaatlere uygun olarak gelişmesini sağlamak ve ihtiyaçları doğrultusunda eğitimler düzenleyip esnaf ve sanatkârlarımızın çalışmalarını ve sanatlarını icra etmeleri için gerekli sağlıklı koşulların oluşturulması için üst kurumlarla birlikte, sorunları çözme ve sıkıntıları en aza indirmek için çalışmalarda bulunmaktır. Bu kapsamda esnaflarımıza daha iyi hizmet verebilmek için sadece bazı büyükşehirlerde bulunan ve esnaf ve sanatkârlarımıza yakışır bir Hizmet Binamız hizmete sunulmuştur. Esnaf Hizmet Binasında meslek odalarımızın üyelerini ağırlayabileceği iyi bir hizmet vereceği alanlar hizmete sunulmuştur.
 
Meslek Gruplarımızın üyelerine sunacağı Eğitim, Toplantı ve etkinlikler için; 400 kişilik tam donanımlı konferans salonu, 80 kişilik Toplantı Salonu, 40 kişilik Toplantı Salonu, Yönetim Kurulu Toplantı Salonu, Konfeksiyon Atölyesi, Takı Tasarım Atölyesi bulunmaktadır.
 
Altıncı yüzyıldan beri varlığını sürdüren esnaf teşkilatı ülkemiz ekonomisinin bel kemiğini oluşturmaktadır. Bu bilinç ve sorumlulukla farklı alanlarda faaliyet gösteren esnaflarımızın sorunlarını, beklentilerini, isteklerini her zaman dinlemeye ve çözüm önerileri geliştirmeye çalışıyoruz. Bölge esnafımızın talepleri doğrultusunda Birliğimiz bünyesinde Mesleki Yeterlilik Kurumu ve TÜRKAK tarafından akredite edilmiş bir Belgelendirme Merkezi kurmak için harekete geçtik. Bu amaçla başvurusunu yaptığımız Avrupa Birliği destekli projemizin kabul edilmesi ile birlikte önemli ölçüde yol aldık.  2022 yılında 4 farklı meslekte belgelendirme faaliyetlerine başlayacağız. Yine esnafımızdan gelen talepler doğrultusunda önümüzdeki 3 yıl içinde belge vereceğimiz alan sayısını en az 20’ye çıkarmayı hedeflemekteyiz. Böylelikle esnafımızın en çok şikâyet ettiği kayıt dışı çalışmanın önüne geçerek nitelikli bir işgücü ile vatandaşımıza daha kaliteli hizmet sunan esnaflarımızı ön plana çıkaracağız. Bu kapsamda hem esnafımızın hem çalışanların hem de müşterilerin görüşlerini alarak ilk adımı atmak istedik. Türkiye’de en çok işletmenin bulunduğu ilk beş faaliyet alanından biri olan kadın ve erkek kuaförleri ile güzellik merkezlerinde sunulan hizmetlerin kalitesini artırmak amacıyla konusunda uzman bir araştırma ekibi ile yola çıktık. Görüşünü aldığımız herkesin sorunlarını ve çözüm önerilerini akademisyen hocalarımızla masaya yatırarak değerlendirdik ve çözüm önerilerine de bu araştırmada yer verdik. Önümüzdeki süreçte bu araştırmayı farklı iş kolları için de devam ettirmeyi, sorunları tespit ederek çözüm önerilerini akademisyenlerimizin desteğiyle bilimsel çalışmalara dönüştürmeyi düşünüyoruz. Burada elde ettiğimiz tüm verileri bir politika önerisi olarak ilgili bakanlıklara ileterek esnafımızın sorunlarının takipçisi olmaya devam edeceğiz.